infrarood verwarming gelijk aan elektrische verwarming (2023)

Is een infrarood verwarming gelijk aan elektrische verwarming? Hoewel beide elektrisch gevoed worden is er een hemelsbreed verschil in deze twee verwarmingsbronnen. We leggen je uit wat het verschil is van deze twee verwarmingsopties.

Een elektrische traditionele verwarming is op basis van een elektrische weerstand die de lucht opwarmt en deze laat circuleren in de ruimte. Het thermische vermogen van deze verwarmingsbron is de warme lucht die in de kamer aanwezig is. Wanneer een raam of deur opengaat vliegt deze thermische massa onmiddellijk naar buiten en moet alles opnieuw opgewarmd worden.

Een infrarood verwarming warmt de objecten op en deze objecten houden de warmte veel langer vast. Het thermische vermogen zit dus in de vloer en de muren opgeslagen. De ruimte zal dus niet snel afkoelen wanneer er een deur of raam opengaat, waardoor je de ruimte ook lekker kan luchten. Is infrarood verwarming gelijk aan elektrische verwarming? Deze vraag beantwoorden wij volmondig met een nee.

Hoe infrarood verwarming werkt

Infrarood verwarming voor in huis maakt gebruik van de lange golf infrarood straling, ook wel c-stralen genoemd. Deze zijn vergelijkbaar met de zonnestralen, maar dan zonder de schadelijke UV-straling. Stel je voor dat je in de woonkamer zit en de zon schijnt. De zonnestralen die op je vallen voelen aangenaam warm aan. De meubels die in de zon staan, worden ook warm. Zo werkt infraroodstraling ook.

Het warmt direct de objecten en mensen op die in het stralingsgebied van het infrarood paneel staan. Het bereik van een infrarood warmtepaneel in huis is 3 à 4 meter. Zodra je uit het stralingsgebied loopt, voel je dat de omgeving koeler is.

Bovendien weerkaatsen de infraroodstralen op bijna alles wat in de ruimte staat. Je voelt daardoor van alle kanten de warmte. Infrarood verwarming heeft slechts een korte opwarmtijd van 8 tot maximaal 15 nodig. Je geniet dus vrijwel direct van de warmte in huis.

Infrarood verwarming werkt middels elektriciteit, waarbij de energie voor maar liefst 93% wordt omgezet in infrarood warmte. Dit is een zeer hoog rendement, daardoor verbruik je minder energie en bespaar je direct op de kosten.

infrarood verwarming gelijk aan elektrische verwarming (1)

Hoe elektrische verwarming werkt

Bij een elektrische verwarming wordt de lucht verwarmd. De warme lucht circuleert in de ruimte. Iedereen weet dat warme lucht eerst stijgt. Je moet dus voldoende stoken om de warmte naar beneden te laten zakken, naar het zitgedeelte waar je de warmte wenst.

Bij de circulatie van de lucht zweven ook stofdeeltjes en bacteriën rond die niet goed zijn voor onze gezondheid. Dit probleem heb je bij infrarood verwarming niet. Doordat de lucht wordt verwarmd, kan deze ook snel naar buiten ontsnappen indien je een minder goed geïsoleerde woning hebt.

Bovendien als je de ruimte wilt luchten, waait de warme lucht direct naar buiten. Het hele verwarmingsproces begint van weer van voren af aan. Daarnaast wordt door de warme lucht de ruimte droog. Vaak ervaren mensen met een elektrische convectie verwarming droge ogen, lippen en huid. Dit komt omdat de luchtvochtigheid uit balans is, waardoor het ook muf kan ruiken.

Elektrische kachels maken vaak geluid en de warmte ruikt vies. Elektrische radiatoren zijn echte stofvangers. In de lucht die langs de convectoren stroomt zitten stofdeeltjes die vervolgens terecht komen in de radiator. Hierdoor ruik je de elektrische verwarming. Zorg voor voldoende ventilatie en zet de radiator niet te lang op een te hoge stand.

Groot aanbod van elektrische verwarming

Het aanbod van verschillende manieren van elektrische verwarmen is groot. De diverse typen heaters kan je niet met elkaar vergelijken. De meest eenvoudige elektrische convector van de doe-het-zelf winkel is ook een elektrische verwarming. Het werkt namelijk op elektriciteit.

De meeste klassieke kachel op elektra is de nachtverwarming. Andere soorten zijn de keramische kachel, accumulatie verwarming en elektrische stralers. Deze soorten elektrische verwarming zijn niet te vergelijken met de innovatieve en geavanceerde elektrische infrarood verwarming. Het is een andere manier van verwarmen.

Verwarmen met infrarood is een zeer zuinige vorm van verwarmen. Dit brengt het beeld van elektrisch verwarmen naar een heel ander niveau. Milieubewust, duurzaam, energiezuinig en met lage kosten. Daarom is een infrarood verwarming niet gelijk aan een elektrische verwarming.

De zuinige en beste elektrische infrarood verwarming van bijvoorbeeld 60 x 60 cm met een vermogen van 550 Watt kost 0,55 kWh. Vermenigvuldig het aantal kWh met de gemiddelde elektriciteitsprijs van 0,22 €/kWh. Dan is het verbruik 0,12 euro per uur. Vergelijkbaar met een espresso machine thuis.

Verschillende soorten elektrische verwarming op een rij

infrarood verwarming gelijk aan elektrische verwarming (2)

Convectie kachel

Elektrische convectoren maken gebruik van de warmte overdrachtsmethode. De lucht wordt verwarmd dankzij een elektrische weerstand en vervolgens verspreid in de ruimte. Deze technologie is niet verfijnd en worden daardoor beschouwd als de minst efficiënte elektrische verwarming.

Convectie kachels drogen de lucht uit en vergroten de concentratie van stofdeeltjes in de lucht. Voor het comfort wordt de lucht ongelijk verwarmd en voel je ook tocht in huis. In de kamer is de gevoelstemperatuur niet overal gelijk. Ze zijn voordelig in aankoop, maar heel erg energieverslindend en worden daarom ook niet aanbevolen als hoofdverwarming.

Accumulatie verwarming

Bij de elektrische accumulatie verwarming vind in de nacht warmte opslag plaats. Op de dag verbruikt de accumulatie kachel geen energie, waardoor je de energiekosten verlaagt. De warmte wordt via straling in de kamer verspreidt. Voordeel van een accumulatie verwarming is dat deze geen onderhoud nodig heeft.

Voor dit soort radiatoren dien je een daluren en piekuren abonnement bij je elektriciteitsleverancier af te sluiten. Bij de daluren (in de nacht) geniet je van een lager tarief. Het nadeel van accumulatie verwarming is dat deze langzaam de ruimte verwarmd. Daarnaast kan het voorkomen dat de opgeslagen niet voldoet aan jouw warmtevraag. Een accumulatie is groot en zwaar en neemt veel ruimte in beslag.

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming warmt direct de meubels, muren en vloer op. De objecten houden de warmte lang vast, waardoor je energie bespaart. Schimmel verdwijnt met een infrarood verwarming. Doordat de muren droog worden, hebben schimmels geen kans meer om zich te nestelen. Daarnaast werkt de isolatie ook beter bij droge muren.

Doordat niet de lucht wordt verwarmd, heb je ook geen last van luchtcirculatie met bacteriën en stofdeeltjes. Je zult zien dat je ook minder hoeft te stoffen met een infrarood paneel. Daarnaast blijft de vochtigheidsgraad in balans. Al met al geniet je van een schoon binnenklimaat. Geen onderhoudskosten en de installatie is snel en eenvoudig. Door het slanke ontwerp van 2 tot 3 cm is een infrarood verwarming ruimte besprarend.

Kies voor gezonde en voordelige infrarood verwarming

Je wilt elektrisch je woning verwarmen, want de fossiele brandstoffen raken op en zijn ook nog eens milieubelastend. Elektrisch verwarmen is de toekomst, zeker met groene stroom welke opgewekt door zonnepanelen of windmolens. Stap dit jaar over op groene verwarming!

Infrarood verwarming zorg voor een gezond binnenklimaat. Bovendien hebben de infrastralen een therapeutische werking op ons lichaam. Zodra de onschuldige infraroodstralen je huid raken, warmt je lichaam op. Daarnaast ontspannen jouw spieren, vermindert het gewrichtspijnen en verbetert de bloedsomloop. Reumapatiënten hebben bijvoorbeeld veel baat bij infrarood panelen.

De stilte van de infraroodverwarming is rustgevend. Een warmtepaneel van de Warmteshop is namelijk muisstil, dat je jezelf afvraag of het wel een elektrisch apparaat is. De ir-panelen zijn ideaal voor je woonkamer, slaapkamer of kantoor, want er komt géén vervelend geluid van af. Dit is vooral prettig als je rustig wilt slapen, een goed gesprek voert of in volle rust wilt werken. Infrarood verwarmingspanelen zijn de ‘stilte verwarming’.

Infraroodverwarming is modieus en stijlvol. Je richt je woning prachtig in en dan heb je van die lelijke standaard radiatoren hangen. Je wilt toch een verfijnde verwarming, een infraroodverwarming die elegant en luxueus in je interieur past?

De infraroodpanelen zijn kleiner, slank van ontwerp (2 m), in diverse kleuren verkrijgbaar en hebben een prachtige uitstraling. Het is ook mogelijk om een mooi kunstwerk of een leuke dierbare foto erop te laten drukken. Je krijgt de complimenten van je familieleden en vrienden over jouw nieuwe infrarood verwarming.

Als laatste maar niet de minste, infrarood verwarming is zeer energiezuinig in verbruik. Daarnaast heeft een IR paneel geen onderhoud nodig, want er zijn namelijk geen draaiende onderdelen die kapot kunnen gaan.

De installatie is eenvoudig en snel met de meeleverde installatiekit. En ga je verhuizen? Dan neem je alle infraroodpanelen mee naar je nieuwe woning. De levensduur van een infrarood warmtepaneel is 25 tot 35 jaar. Hiermee hebben wij uitgelegd waarom een infrarood verwarming niet gelijk is aan elektrische verwarming.

Kom langs bij één van onze showrooms. Wij geven je advies hoe je energie kan besparen met een infrarood verwarming in jouw woning of kantoor. Als hoofdverwarming of bijverwarming. We laten je de verschillende infrarood mogelijkheden zien. Zoals de comfortabele badkamer verwarming, keuken, woonkamer of slaapkamer panelen. Kan je niet wachten? Koop dan de Warmtesop infrarood panelen in de online web winkel.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated: 07/07/2023

Views: 5842

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.