Coëfficiënt van thermische geleidbaarheid van eigenschappen en kenmerken van minerale wol (2023)


Verscheidenheid en indicatoren van schuim

De bouwmarkt biedt een grote keuze aan isolatiematerialen. Polyfoam heeft een lage thermische geleidbaarheid. Maar dit cijfer kan variëren, afhankelijk van het type polystyreen. In vergelijking met andere kachels kunnen bepaalde conclusies worden getrokken. Een schuimplaat van 50-60 mm dik kan bijvoorbeeld worden vervangen door een grote hoeveelheid minerale wol. Materiaal met een dichtheid van 100 mm kan worden vervangen door geëxpandeerd polystyreen met indicatoren van 123 mm. De kenmerken van dit soort isolatie zijn enigszins vergelijkbaar. Daarom is het verschil klein. De indicatoren van schuimplastic overtreffen ook de kenmerken van basaltwol.

Korte beschrijving van het materiaal

Isolatie voor muren, plafonds en vloeren onder de algemene naam minerale wol is van verschillende soorten - steen, basalt, glaswol. Ze hebben allemaal gemeenschappelijke positieve kenmerken, waaronder:

 1. Natuurlijkheid. Ongeacht het type is dergelijke isolatie gemaakt van milieuvriendelijke materialen.
 2. Lage warmtegeleidingscoëfficiënt.
 3. De mogelijkheid om in verschillende temperatuurbereiken te werken.
 4. Brandveiligheid - de isolatie brandt niet, maar smeult.
 5. Geluidsisolerende eigenschappen.

Belangrijk! Aanpassingen aan de maat van steenwol zijn rollen, platen, cilinders. Ze verschillen in dichtheid, lengte en stijfheid.

algemene beschrijving

Polyfoam is een plaat met verschillende diktes, bestaande uit een schuimmateriaal - polymeer. De thermische geleidbaarheid van het schuim wordt geleverd door lucht, waarvan het voor 95-98% bestaat, d.w.z. gas dat geen warmte doorlaat.

Omdat het schuim in wezen lucht is, heeft het een extreem lage dichtheid en dientengevolge een laag soortelijk gewicht. Bovendien heeft het schuim een ​​zeer goede geluidsisolatie (dunne met lucht gevulde celwanden zijn een zeer slechte geleider van geluid).

Lees ook: Wat te doen als u glaswol in uw ogen krijgt?

Afhankelijk van de grondstof (polymeer) en fabricageprocessen, is het mogelijk om schuim te produceren met verschillende dichtheid, weerstand tegen mechanische factoren, weerstand tegen andere soorten impact. In verband met het bovenstaande wordt de keuze van een bepaald type schuim en de toepassing ervan bepaald.

Coëfficiënt van thermische geleidbaarheid van eigenschappen en kenmerken van minerale wol (1)

Materiaalkeuze en techniek

De methode van dakisolatie hangt rechtstreeks af van de aard van het gebouw zelf en de specifieke kenmerken van de werking ervan.

Voor woonruimten, bijvoorbeeld een privéwoning, is het belangrijk om niet alleen warmte vast te houden, maar ook natuurlijke ventilatie, en om de materialen te kiezen die veiliger zijn voor de gezondheid.

In het geval van bijgebouwen is het mogelijk om isolatoren te gebruiken met een lage doorlaatbaarheid, efficiënter in termen van thermische geleidbaarheid. De dikte en afmetingen van het geselecteerde materiaal, de methoden van dakisolatie en de totale kosten van het werk zijn afhankelijk van het doel van het gebouw, omdat materialen met natuurlijke ventilatie extra bescherming nodig hebben in de vorm van de zogenaamde cake met dampscherm.

De belangrijkste kenmerken van warmte-isolatoren

De belangrijkste eigenschappen van kachels, op basis waarvan ze worden beoordeeld en geselecteerd, zijn onder meer:

 • warmtegeleiding;
 • weerstand tegen vocht en extreme temperaturen;
 • milieuvriendelijkheid en veiligheid voor de menselijke gezondheid;
 • het vermogen om geluiden te absorberen;
 • de duur van het behoud van de oorspronkelijke vorm en de totale levensduur.

Materiaalberekening

Afhankelijk van het type kamer en het geselecteerde materiaal, wordt de dikte toegewezen. Het is noodzakelijk om de optimale laaggrootte te kiezen, omdat een te dunne isolatie nutteloos is en de warmte niet in de kamer houdt.

Tegelijkertijd is in bijkeukens een overtollige isolatielaag eenvoudigweg niet nodig, en dit leidt tot een aanzienlijke stijging van de kosten van thermische isolatie. In dit geval is het het beste om meerdere rekenmachines te gebruiken om de vereiste dikte van de isolatie te berekenen, afhankelijk van het type.

Kenmerken van TechnoNIKOL minerale wol

Coëfficiënt van thermische geleidbaarheid van eigenschappen en kenmerken van minerale wol (2)

Als u besluit om Technonikol-producten te kiezen, zou de warmtegeleidingscoëfficiënt van minerale wol van deze fabrikant u ook moeten interesseren. Het is gelijk aan de limiet van 0,038 tot 0,042 W / m * K. Het materiaal is een waterafstotende onbrandbare plaat, die is ontworpen voor geluids- en warmte-isolatie. Materiaal wordt gemaakt op basis van gesteenten die tot de basaltgroep behoren.

Platen worden gebruikt in de industriële en civiele bouw, isolatiesystemen voor buitenmuren, waarbij het materiaal van bovenaf wordt beschermd met een decoratieve coating van dunne laag gips. Het materiaal is niet brandbaar, de dampdoorlaatbaarheid is 0,3 Mg / (m · h · Pa). De wateropname is 1% in volume. De dichtheid van het materiaal kan gelijk zijn aan de limiet van 125 tot 137 kg / m 3.

De warmtegeleidingscoëfficiënt van minerale wol is niet de enige eigenschap om op te letten

Het is ook belangrijk om naar andere parameters te vragen, bijvoorbeeld lengte, breedte en dikte. De eerste twee zijn respectievelijk gelijk aan 1200 en 600 mm

De lengte kan in stappen van 10 mm variëren van 40 tot 150 mm.

In welke gevallen wordt er rekening gehouden met de afmetingen van minerale wol?

Bij het installeren van een warmte-isolatiesysteem met het creëren van een frame, maken vooraf gespecificeerde afmetingen van minerale wolplaten, die optimaal zijn voor thermische bescherming in een bepaalde regio, het mogelijk om vooraf voorbereidende werkzaamheden uit te voeren, waardoor het mogelijk is om de tijd voor het creëren van thermische bescherming. Dit kunnen werken zijn:

Lees ook: Hoe een ventilatiepijp op een rioolbuis aan te sluiten. Ventilatie voor riolering in een privéwoning - systeemselectie en installatieadvies. Alternatief voor het gebruik van ventilatie rioolbuizen
 • voor vloerisolatie, omdat de isolatieplaten strak tussen de stammen moeten worden gelegd;
 • bij het isoleren van de zolder, aangezien de grootte van de minerale wol de grootte van de cellen of de stap van de vertragingen beïnvloedt, waartussen de isolatie stevig is verpakt.

Voor buitenwerkzaamheden kan ook een frame worden voorgeconfectioneerd, waarin vervolgens voorzichtig platen warmte-isolerend materiaal tussen de profielen of houten latten worden gestoken.

Onnodig te zeggen dat de hoge prestatiekenmerken van minerale platen, hun elasticiteit en de juiste dichtheid, het mogelijk maken om, indien nodig, een stuk af te snijden om het netjes op de juiste plaats te plaatsen. Maar doe dit niet tijdens het hele installatieproces. Ja, en onnodige verbindingen - niemand heeft het nodig.

Wat is thermische geleidbaarheid en thermische weerstand

Bij het kiezen van bouwmaterialen voor constructie, is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan de eigenschappen van de materialen. Een van de belangrijkste posities is thermische geleidbaarheid

Het wordt weergegeven door de warmtegeleidingscoëfficiënt. Dit is de hoeveelheid warmte die een bepaald materiaal per tijdseenheid kan geleiden. Dat wil zeggen, hoe lager deze coëfficiënt, hoe slechter het materiaal warmte geleidt. Omgekeerd, hoe hoger het getal, hoe beter de warmteafvoer.

Voor isolatie worden materialen met een lage thermische geleidbaarheid gebruikt, met hoge voor het overbrengen of afvoeren van warmte. Radiatoren zijn bijvoorbeeld gemaakt van aluminium, koper of staal, omdat ze de warmte goed overbrengen, dat wil zeggen dat ze een hoge warmtegeleidingscoëfficiënt hebben. Voor isolatie worden materialen met een lage warmtegeleidingscoëfficiënt gebruikt - ze houden de warmte beter vast. Als een object uit meerdere materiaallagen bestaat, wordt de thermische geleidbaarheid bepaald als de som van de coëfficiënten van alle materialen. In de berekeningen wordt de thermische geleidbaarheid van elk van de componenten van de "taart" berekend, de gevonden waarden worden opgeteld.In het algemeen verkrijgen we het thermische isolatievermogen van de omhullende structuur (muren, vloer, plafond).

Coëfficiënt van thermische geleidbaarheid van eigenschappen en kenmerken van minerale wol (3)

Er bestaat ook zoiets als thermische weerstand. Het weerspiegelt het vermogen van een materiaal om te voorkomen dat er warmte doorheen gaat. Dat wil zeggen, het is het omgekeerde van thermische geleidbaarheid. En als u een materiaal ziet met een hoge thermische weerstand, kan het worden gebruikt voor thermische isolatie. Een voorbeeld van thermische isolatiematerialen kan de populaire minerale of basaltwol, schuim, enz. Zijn. Materialen met een lage thermische weerstand zijn nodig om warmte af te voeren of over te dragen. Voor verwarming worden bijvoorbeeld aluminium of stalen radiatoren gebruikt, die warmte goed afgeven.

Toepassingsgebied

Minerale wolplaten worden gebruikt voor isolatie:

 • vloeren;
 • geventileerde gevels;
 • gevels voor pleisterwerk;
 • daken;
 • muren van binnenuit en scheidingswanden;
 • overlappingen;
 • pijpleidingen;
 • kachels en schoorstenen;
 • ketels;
 • productieapparatuur, enz.

Minerale wol is een zeer effectieve en betrouwbare isolatie. De combinatie van uitstekende prestaties met lage kosten maakt het extreem populair bij zowel individuele ontwikkelaars als grote industriële bedrijven.

Coëfficiënt van thermische geleidbaarheid van verschillende soorten minerale wol. Wat te overwegen

De indicator, de zogenaamde thermische geleidbaarheidscoëfficiënt van minerale wol, kenmerkt het vermogen van dit materiaal om thermische energie vast te houden. Het wordt gemeten in W / (m ° C) en wordt gebruikt om de dikte van de thermische isolatielaag voor binnen- en buitendecoratie te berekenen. Hoe hoger deze coëfficiënt, hoe beter de warmte wordt vastgehouden in de ruimte die met dit materiaal wordt beschermd. Minvata heeft een van de beste prestaties, vergelijkbaar met polystyreen en penoizol.

Soorten minerale wolplaten

De momenteel geldige GOST 52953-2008 verdeelt minerale wol in drie soorten:

 • glas (glaswol),
 • steen (basalt) minerale wol,
 • slakken.

Glaswol is in de eerste plaats een goedkope isolatie met een hoge dichtheid en elasticiteit. In dit geval is de thermische geleidbaarheid van minerale wol 0,03–0,052 W / (m ° C). Voor de vervaardiging ervan worden dezelfde materialen gebruikt als voor het verkrijgen van gewoon glas: soda, zand, borax, kalksteen en dolomiet. De voor de hand liggende voordelen van het kiezen van glaswol zijn niet alleen de lage thermische geleidbaarheid, maar ook de relatief lage kosten, tot de nadelen - een schadelijk effect op de huid en de ademhalingsorganen.

Hoogovenslakken worden gebruikt voor de vervaardiging van slakkenwol. Tegelijkertijd is de thermische geleidbaarheid van het materiaal hoger dan die van glaswol, maar nog steeds vrij laag - op het niveau van 0,46-0,48 W / (m ° C). De voordelen van minerale wol kunnen lange tijd worden vermeld, maar de belangrijkste zijn relatief lage kosten, installatiegemak en een hoge geluidsabsorptiecoëfficiënt, onder de minnen die ze onderscheiden - de hoge hygroscopiciteit van het materiaal, waardoor het neemt gemakkelijk vocht op.

Steenwol wordt verkregen uit het smelten van stollingsgesteenten - voornamelijk uit basalt. Daarom wordt dit materiaal ook wel basaltwol genoemd. Het warmtegeleidingsvermogen varieert in grotere bereiken, in vergelijking met andere soorten minerale wol, van 0,032 tot 0,046 W / (m ° C), daarom is het moeilijk om dit type wol populair te noemen bij gebruik als verwarming. Tegelijkertijd wordt basaltwol als de meest duurzame onder analogen beschouwd en is het het minst gevoelig voor vocht. Het is echter duurder dan andere soorten minerale wol.

Tabel met kenmerken:

De waarde van de thermische geleidbaarheid van een plaat van minerale wol hangt in de eerste plaats af van het geselecteerde materiaal. De dikte van het materiaal doet er niet toe voor de coëfficiënt, maar houdt rechtstreeks verband met het beschermingsniveau van de omhullende structuren.Daarom worden voor vloeren, scheidingswanden en tussenvloeren, waarvan het warmteverlies lager is dan in andere gebieden, minerale wolplaten tot een dikte van 50 mm gebruikt. Dezelfde waarde is toegestaan ​​voor interne isolatie (maar nu al vanwege ruimtebesparing). Gevels en schuine daken zijn geïsoleerd met minerale wol van 100 tot 200 mm dik.

Lees ook: Penolone is een schuim op basis van thermoplastische polyolefinepolymeren (PE, PP, EVA ...), chemisch of fysisch verknoopt. Cross-linked op moleculair. - presentatie

Tab. 1. Warmtegeleidingsvermogen en andere indicatoren van minerale wolplaten.

Coëfficiënt van thermische geleidbaarheid van eigenschappen en kenmerken van minerale wol (7)

Hoe het doel van minerale wol de grootte beïnvloedt

Isolatie is nodig voor elk gebouw om:

 • warmteverlies in de winter verminderen;
 • beschermen tegen oververhitting in de zomer;
 • om de elementen van de ondersteunende structuur van het gebouw te beschermen tegen de effecten van negatieve omgevingsfactoren;
 • verleng de levensduur van de constructie.

Deze taken vallen binnen de kracht van anorganische isolatie. Van een solide lijst van dit soort materialen is er speciale vraag naar minerale wol. Minerale wol wordt al lang met succes gebruikt in de bouw.

Gerelateerd artikel: keermuurtechnologie

Door de voorkeur te geven aan dit type isolatie, krijgt de consument de volgende voordelen:

 • thermische geleidbaarheidsindex 0,035 W / mk, een van de beste;
 • kwaliteit diëlektrische eigenschappen;
 • hoge dampdoorlatendheid;
 • de beste parameters van brandwerendheid;
 • lage hygroscopiciteit;
 • hoge weerstand tegen agressieve omgevingen.

Dit materiaal kan worden gebruikt voor muurisolatie, zowel binnen als buiten. Het wordt gebruikt voor daken, zolders en kelders, en binnenwanden. De afmetingen zijn van dezelfde normen als de afstand tussen de geleiders waar de minerale wol wordt gelegd. Als er in de constructie normen worden overtreden, moet de grootte van de isolatie worden aangepast.

Warmtegeleidingscoëfficiënten

Alle duurzame componenten worden geleidelijk verwarmd en na afkoeling, in overeenstemming met de intervallen, het temperatuurregime van de interne structuur en het oppervlak van het materiaal. De thermische isolatie-eigenschappen van minerale wol worden aangetoond door de thermische geleidingscoëfficiënt. De laagste waarde zorgt voor een maximaal behoud van thermische geleidbaarheid. Vaak zijn de waarden van de coëfficiënt vooraf gespecificeerd door de fabrikant. De waarde van de coëfficiënt wordt bepaald in laboratoriumomstandigheden.

Warmtegeleidingswaarden variëren rond 0,032 W / (m * K). De laatste indicator is alleen te vinden in hoogwaardige isolatie.

Soorten minerale wol

1. Steen.

2. Slakken.

3. Keramiek.

4. Glas.

Alle typen hebben een goede brandwerendheid. De meest populaire zijn glaswol en minerale wol. De steenwol is gebaseerd op gesteenten van basaltgroepen met een mengsel van metallurgische stoffen. De structuur van glaswol is gevuld met glasvezel, kiezelzand en oude glasmaterialen.

Fenol-formaldehydehars wordt in 2 gevallen als bindende componenten gebruikt. Volgens onderzoek kan deze stof de menselijke gezondheid schaden. Maar in vergelijking met het populaire spaanplaatmateriaal, dat dezelfde harsen in zijn samenstelling heeft, is het 20 keer minder.

Minvata op rollen: soorten en maten

Er is een grote verscheidenheid aan allerhande innovatieve thermische isolatiematerialen op de moderne markt. Dit is een vloeibare thermische isolator, polyurethaanschuim en silicamatten. Minerale wol is echter nog steeds het populairst.

Coëfficiënt van thermische geleidbaarheid van eigenschappen en kenmerken van minerale wol (8)

Minerale wol heeft een lage thermische geleidbaarheid, een breed temperatuurbereik, een hoge brandveiligheid en absolute milieuvriendelijkheid.

Rollen van steenwol worden vaak gebruikt om horizontale oppervlakken te isoleren. Deze installatie vereist een zorgvuldige behandeling en het vermijden van te veel belasting van het oppervlak.Met behulp van rollen worden overlappingen tussen vloeren, vloeren, zolders, daken met een lichte helling geïsoleerd. Ze worden ook gebruikt om leidingen, mantels en kachels in huis te isoleren.

Rolmaten (breedte, dikte, lengte in mm):

 • Ursa M-11 - 1150 x 53 x 9000;
 • Isover Classic - 1220 x 50 x 8200;
 • Isover Sauna - 1200 x 50 x 8200;
 • Verwarm Knauf Dacha - 1220 tot 50 tot 7380.

Bulk minerale wol is onhandig om op te rollen, dus meestal is de dikte niet groter dan 50 mm. Minerale wol op rollen kan worden gebruikt om ruimtes met een groot oppervlak te isoleren, waarin het oppervlak aan aanzienlijke spanning wordt blootgesteld. Voor het leggen van rollen worden meestal boomstammen, spanten en andere bouwelementen gebruikt.

Extrol of penoplex

Extrol is een polystyreenschuimproduct dat wordt verkregen door extrusie. Fysieke indicatoren van dichtheid, thermische geleidbaarheid, dampdoorlatendheid, enz., Zijn ongeveer hetzelfde als voor schuim.

Producten van dit merk worden niet alleen in de vorm van platen geproduceerd, maar ook in de vorm van speciale blokken, cilindrische en halfcilindrische segmenten, wat erg handig is voor de productie van thermische isolatie van pijpleidingen. Er is geen definitief antwoord op de vraag welk materiaal beter is. Penoplex is meer algemeen bekend, terwijl Extrol-producten niet onderdoen voor hem in fysieke parameters. Het prioritaire rendement in dit geval moet worden gerechtvaardigd door de lokale prijs en productmix.

Belangrijk! Bestand tegen agressieve omgevingen. De chemische bestendigheid van polystyreenderivaten is lager dan die van minerale wol.

Penoplex, technoplex en andere soortgelijke materialen ontleden bij blootstelling aan: • oplosmiddelen, aceton; • benzine, kerosine en andere producten van olieraffinage; • verven op oliebasis; • formaldehyde en zijn stoffen die het bevatten; • kool teer.

Lees ook: Bepaal de dikte van de isolatie van het framehuis

Hiermee moet rekening worden gehouden bij het hanteren van het materiaal en het ontwerpen van de isolatie.

Aspecten waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een verwarming:

- de dikte van de laag zal verschillen, dat wil zeggen, hoe lager de thermische geleidbaarheid, hoe dunner de isolatielaag is vereist; - de gespecificeerde fysische parameters voor polystyreenderivaten zijn geldig voor materialen met een dichtheid van 35 kg / m3, voor isolatoren met een andere dichtheid, bijvoorbeeld 30, 45 kg / m3, zullen de waarden van fysische indicatoren verschillen.

Tijdens de installatiewerkzaamheden is het vereist om de toekomstige locatie van de kachels te bepalen. Externe isolatie wordt als correct beschouwd, omdat het dauwpunt zich in de buitenste lagen van de hoofdmuur zal bevinden. Als de isolatie van binnenuit wordt geplaatst en het technisch onmogelijk is om dit te veranderen, dan moet rekening worden gehouden met het mogelijke optreden van vocht tussen de isolatorplaat en de muur van het gebouw. Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk om de ventilatie te berekenen en een luchtvochtigheidsregeling in de kamer te creëren.

Penoplex kan worden vervangen door vergelijkbare polystyreenmaterialen. Het uiteindelijke resultaat van isolatie hangt in de regel veel meer af van de kwaliteit van het uitgevoerde werk, wat de afwezigheid van scheuren, lekken en de voltooide gevelcoating impliceert.

 • Penoplex technische kenmerken
 • Penoplex-lijm en hoe te lijmen?
 • Penoplex gips
 • Hoe en waarmee moet de penoplex aan de muur worden bevestigd?
 • Doe-het-zelf balkonisolatie

Het concept van thermische geleidbaarheid van materialen

Alle lichamen, gasvormige, vloeibare media die met elkaar in contact komen, hebben de neiging om de temperatuur van de moleculen waaruit ze zijn samengesteld gelijk te maken. De uitwisseling van energie tussen deeltjes van verschillende materialen wordt thermische geleidbaarheid genoemd.

Bijvoorbeeld:

 • in de winter heeft koude buitenlucht de neiging om de temperatuur in het pand gelijk te maken;
 • waarom het warmte-energie uit de muren van gebouwen haalt;
 • die naar hen wordt overgebracht door de lucht die wordt verwarmd door de registers van de verwarmingsinrichtingen.

De positieve warmtegeleidingscoëfficiënt van geëxtrudeerd polystyreenschuim betekent de overdracht van energie alleen in de richting van toenemende temperatuur. Stoffen met een negatieve TP-coëfficiënt verlagen de omgevingstemperatuur (inerte gassen gebruikt in klimaatapparatuur).

In de bouw worden materialen gebruikt die warmteverlies kunnen voorkomen en de woning tegen de kou kunnen beschermen. Daarom moet de thermische barrière continu zijn, zodat er geen koudebruggen zijn, waardoor de inspanningen om het gebouw te isoleren teniet worden gedaan.

Coëfficiënt van thermische geleidbaarheid van eigenschappen en kenmerken van minerale wol (9)

Fig. 2 Vergelijking van thermische geleidbaarheid van structurele, warmte-isolerende materialen

Styrofoam-kwaliteiten

Als u geïnteresseerd bent in de vraag, wat is het beste merk om polystyreen te kopen en wat is de thermische geleidbaarheid ervan, dan zullen we u ervoor antwoorden. Hieronder staan ​​de meest populaire merken producten, evenals de dichtheidswaarden en thermische geleidbaarheid van het schuim.

 • PSB-C15. Met een thermische geleidbaarheid van 0,042 W / mK en een dichtheid van 11-15 kg / m3
 • PSB-C25. Met een thermische geleidbaarheid van 0,039 W / mK en een dichtheid van 15-25 kg / m3
 • PSB-S35. Met een thermische geleidbaarheid van 0,037 W / mK en een dichtheid van 25-35 kg / m3

Onze lijst wordt aangevuld met PSB-C5-schuim, waarvan de thermische geleidbaarheid 0,04 W / mK is en de dichtheid 35-50 kg / m3. Na analyse van de dichtheid en thermische geleidbaarheid, kunnen we met vertrouwen zeggen dat de dichtheid de hoofdkwaliteit van het schuim, warmtebehoud, niet significant beïnvloedt.

Indicatietabel

Voor het gemak van het werk wordt de warmtegeleidingscoëfficiënt van het materiaal meestal in de tabel ingevoerd. Naast de coëfficiënt zelf, kan het indicatoren weergeven zoals de vochtigheidsgraad, dichtheid en andere. Materialen met een hoge thermische geleidbaarheidscoëfficiënt worden in de tabel gecombineerd met indicatoren van lage thermische geleidbaarheid. Een voorbeeld van deze tabel wordt hieronder weergegeven:

Coëfficiënt van thermische geleidbaarheid van eigenschappen en kenmerken van minerale wol (10)

Door de thermische geleidbaarheidscoëfficiënt van het materiaal te gebruiken, kunt u het gewenste gebouw bouwen. Het belangrijkste is om een ​​product te kiezen dat aan alle noodzakelijke vereisten voldoet. Dan is het gebouw comfortabel om in te wonen; het zal een gunstig microklimaat behouden.

Een juiste keuze zal de reden verminderen waarom het niet langer nodig zal zijn om "de straat te verwarmen". Hierdoor worden de financiële kosten voor verwarming aanzienlijk verlaagd. Met dergelijke besparingen kunt u binnenkort al het geld dat u aan de aanschaf van een warmte-isolator besteedt, teruggeven.

Basaltwol voor het plafond is een milieuvriendelijk en economisch materiaal. Het is gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Basaltmineralen worden op hoge temperatuur (meer dan 1000 ° C) verwerkt. Hierdoor worden de fijnste (1-7 micron) vezels verkregen, die een chaotische structuur vormen. Voor hun bevestiging worden speciale polymeerharsen gebruikt.

De chaotische structuur leidt tot de aanwezigheid van een groot aantal kanalen gevuld met lucht. Dit verklaart de goede warmte- en geluidsisolerende eigenschappen van het materiaal. De thermische geleidbaarheid van basaltwol van verschillende fabrikanten ligt op het niveau van 0,035-0,042 W / m · K. Tegelijkertijd kan het 80-100% van de geluiden van derden vertragen.

De beslissing om basaltwol voor het plafond te kopen, wordt ook verklaard door de andere positieve eigenschappen:

 • onbrandbaar - het materiaal ondersteunt geen verbranding en kan geen vuurbron zijn;
 • biologische inertie - tijdens het gebruik zal het geen habitat worden voor bacteriën of micro-organismen;
 • chemische weerstand;
 • stabiliteit van vormen en maten - na verloop van tijd krimpt het materiaal niet, verandert het de geometrie niet;
 • installatiegemak;
 • duurzaamheid - de minimale levensduur van basaltisolatie verklaard door fabrikanten is 40-50 jaar.

Een belangrijke positieve factor voor veel consumenten is de aantrekkelijke prijs van basaltwol voor aan het plafond.

Welk materiaal te kiezen

Wij verkopen basaltwol voor het isoleren van plafonds in de vorm van matten (platen) of rolmateriaal met een densiteit van 30-80 kg / m³.Volgens gebruikers zijn de eerste handiger voor installatie. Bij het bepalen van de benodigde dikte van de isolatie dient men rekening te houden met de klimaatzone waar de woning zich bevindt, het type basismateriaal en constructieve kenmerken. In de meeste regio's van Rusland is een laag basaltwol van 10-15 cm voldoende.Om geluidsisolatie van een appartement te garanderen, is een materiaal van 3-5 cm dik vereist.

Installatiefuncties

Om ervoor te zorgen dat basaltwol voor het plafond een betrouwbare warmte- en geluidsisolatie biedt, is het belangrijk om de installatie correct uit te voeren. In de beginfase wordt het verwijderen van scheuren en andere aanzienlijke schade en de plaatsing van de draaibank uitgevoerd

Deze laatste kunnen gemaakt zijn van metalen profielen of hout. Bij gebruik van hout moet het worden behandeld met een antischimmelmiddel. De stap van de lat hangt af van de breedte van de gebruikte isolatie.

Iedereen wil in comfort en vrede leven. Als de eigenaren van privéwoningen een dergelijk doel stellen, proberen ze de woning met behulp van speciale materialen te beschermen tegen externe geluiden en kou. Als u bescherming zoekt tegen winterse kou en zomerse hitte, kunt u thermische isolatie op basis van minerale wol gebruiken. Dit materiaal wordt in verschillende varianten te koop aangeboden, die elk hun voor- en nadelen hebben, dus u moet ze bestuderen voordat u een aankoop doet.

Toepassingsgebieden

Bij de productie van minerale wol zijn hoogovenslakken, glas, gesteenten van vulkanische oorsprong betrokken. Van de bereide smelt, verwerkt in speciale centrifuges, worden vezels gemaakt, die vervolgens worden gemengd met bindmiddelen op synthetische basis. De massa die op deze manier wordt verkregen, wordt gevormd tot platen die handig zijn voor gebruik en die verschillen in parameters zoals stijfheid, dichtheid en totale afmetingen.

Minerale platen worden vaak gebruikt om plafonds, plafonds, muren en daken te isoleren.

Het resulterende materiaal is gebaseerd op minerale vezels geschikt voor betrouwbare geluids- en warmte-isolatie:

 • drielaagse panelen, dakconstructies;
 • overlappingen;
 • plafonds;
 • hellende of platte daken;
 • vloerbedekkingen;
 • partities;
 • dragende sterke muren;
 • drielaagse speciale wanden, opgebouwd uit blokken, waarbinnen de minerale wol wordt geplaatst.

Het gemak van minerale wol bepaalt het wijdverbreide gebruik in gevels. Het materiaal wordt opgenomen in geventileerde gordijnstructuren en onder het pleisterwerk gelegd.

Vergelijking van de thermische geleidbaarheid van Isover-minerale wol

Coëfficiënt van thermische geleidbaarheid van eigenschappen en kenmerken van minerale wol (11)

Voordat u dit of dat materiaal koopt, moet u zich vertrouwd maken met de thermische geleidbaarheidsparameters van minerale wol. De vergelijking kan worden gemaakt op basis van de thermische isolatie onder het merk Isover. Als het op een rol wordt gepresenteerd en is gemarkeerd als "Klassiek", dan is de warmtegeleidingscoëfficiënt gelijk aan de limiet van 0,033-0,037 W / m * K. Deze isolatie wordt gebruikt voor constructies waar de laag zal worden belast.

Door Karkas-P32 minerale wol te kopen, gebruikt u platen met een warmtegeleidingscoëfficiënt in het bereik van 0,032-0,037 W / m * K. Deze wol wordt gebruikt voor thermische isolatie van framestructuren. Matten "Karkas-M37" hebben een warmtegeleidingscoëfficiënt die gelijk is aan maximaal 0,043 W / m * K. Dit materiaal wordt ook gebruikt voor framestructuren, zoals "Karkas-M40-AL" met een warmtegeleidingscoëfficiënt gelijk aan 0,046 W / m * K en niet meer.

Alle bovenstaande kachels hebben een onbeduidende thermische geleidbaarheidscoëfficiënt, die uitstekende geluids- en hittebescherming biedt. De vezelstructuur speelt hierbij een belangrijke rol. Om de framewanden te isoleren, wordt de Karkas-P32 minerale wol gebruikt, die een thermische geleidbaarheidscoëfficiënt heeft van 0,032 W / m * K, wat de laagste indicator is.

Meest populaire merken

Meestal wordt in Rusland minerale wol van het merk Technonikol gebruikt om de structurele elementen van gebouwen te isoleren. Deze fabrikant produceert materiaal van zeer hoge kwaliteit dat aan alle GOST-normen voldoet. Lage kosten worden onder andere als het onbetwiste voordeel beschouwd.

Rockwool-platen van minerale wol zijn niet minder populair. Producten van deze fabrikant kunnen worden gebruikt voor isolatie van absoluut alle structurele elementen en elektrische apparatuur. Basaltwol van dit merk is verkrijgbaar in verschillende maten en dichtheden.

Bekijk galerij

Schade aan de gezondheid

Veel experts zijn overtuigd van de negatieve gezondheidseffecten van minerale wol. Voor de vervaardiging van minerale wol gebruiken fabrikanten fenolharsen, omdat deze hierdoor een goede vochtbestendigheid hebben.

Maar volgens de verklaringen van artsen zijn deeltjes van fenolharsen in staat schadelijke stoffen, formaldehyde en fenol af te geven. Artsen geloven dat stofvezels in de longen van een persoon worden vastgehouden en verschillende ziekten veroorzaken.

Het grootste gevaar wordt veroorzaakt door deeltjes van 3-5 micron. De bindmiddelen die in de samenstelling zijn opgenomen, veroorzaken bij mensen ernstige ziekten die verband houden met het ademhalingssysteem, de huid en de ogen.

Maar ondanks dit stoppen de meeste fabrikanten niet met aandringen op de veiligheid van de warmte-isolerende stof. Bouwbedrijven geven ook de voorkeur aan steenwol en blijven het gebruiken voor nieuwbouw.

Lees ook: Wandisolatietechniek met penofol en perliet van binnenuit

Veel buitenlandse en Russische bedrijven weigeren minerale wol te gebruiken op bouwplaatsen. Dit komt door de brede verspreiding en lage kosten, maar ook door de schade die het heeft op de menselijke gezondheid.

De eigenschappen van het materiaal creëren een gunstige omgeving voor knaagdieren, schimmels, rottende bacteriën en schimmels. Langdurig leven in dergelijke omstandigheden kan leiden tot verstikking, allergische aandoeningen en hoesten.

Minerale wol heeft heel verschillende eigenschappen en is vaak aan verschillende tests onderworpen. Dankzij de onderzoeksresultaten hebben fabrikanten de waarde van minerale wol in de bouw kunnen aantonen.

Ondanks de nadelen is de isolatie goed thermisch geïsoleerd, brandveilig en heeft het goede akoestische eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt om gevels, muren, daken, zolders en binnenwanden te isoleren.

Niet-brandbare stoffen maken het mogelijk om het te gebruiken in de vorm van brandwerende isolatie, aangezien minerale wolmaterialen de verspreiding van vuur effectief voorkomen en geen schadelijke giftige stoffen kunnen uitstoten tijdens het branden. Minerale wol is gemaakt van vezels die van nature waterafstotend zijn. Speciale additieven verhogen de kwaliteit aanzienlijk, het is dankzij zijn eigenschappen dat het wereldwijd populair is geworden.

Video over de productie van minerale wol:

 • Muurisolatietechnologie met minerale wol
 • Wat is beter: schuim of minerale wol?
 • Steenwol, Ursa, Knauf en Technonikol minerale wol: vergelijking en kenmerken

Verschillen tussen minerale wol

Zoals we al zeiden, zijn er drie soorten isolatie van minerale wol. Elk van hen is gemaakt van verschillende grondstoffen en heeft zijn eigen eigenschappen.

Glaswol

Materiaal bestaande uit gebroken gesmolten glas, dolomiet, zand, soda of kalksteen.

Voordelen:

 • Luchtdoorlatendheid.
 • Vuurbestendig.
 • Elasticiteit, trillingsbestendigheid.
 • Bestand tegen lage temperaturen.
 • Lagere kosten dan andere minerale wol.

minpuntjes:

 • Korte houdbaarheid - 5-10 jaar.
 • Krimp 80%.
 • Absorbeert sterk vocht.
 • Veroorzaakt jeuk of zelfs een allergische reactie bij contact met de huid.

Wat het toepassingsgebied betreft, is het meestal minerale wol voor het isoleren van muren in huis.

Slakken

Geproduceerd uit metallurgisch afval.Het is inferieur qua eigenschappen aan andere soorten isolatie.

 • Biedt onvoldoende geluidsisolatie.
 • Is niet bestand tegen sterke hitte. Verbrandt niet, maar koekt en verliest zijn thermische isolerende eigenschappen.
 • Verdraagt ​​geen extreme temperaturen.
 • Beschermende kleding en een gasmasker zijn ook vereist voor montage.
 • Isoleer vochtige ruimtes niet met metalen bevestigingsmiddelen, omdat slakken onder invloed van vochtige lucht zullen bijdragen aan corrosie.
 • Hoge hygroscopiciteit.

Gerelateerd artikel: Isolatie voor wanden in het bad

Bovendien trekt zo'n laag in de muur geen knaagdieren en insecten aan. Meestal gebruikt op droge oppervlakken van tijdelijke gebouwen of niet-residentiële gebouwen.

Steen

Duurste materiaal. Hij is het die meestal wordt gekozen voor buitenwerk in privé, inclusief houten huizen met frame. De productie maakt gebruik van stenen. Hierdoor heeft het eindproduct veel voordelen:

 • Hoge dichtheid en dus sterkte.
 • Vuurbestendig. Ontbrandt bij geen enkele temperatuur.
 • Minimale krimp (5%).
 • Lange levensduur (tot 50 jaar).
 • Biedt uitstekende geluidsisolatie.
 • Bijna niet onderbroken tijdens het werk, wat gebeurt met andere soorten producten.
 • Waterdampdoorlaatbaarheid. De vezels stoten vocht af.

Het nadeel zijn de hoge kosten. Ondanks alle voordelen is het niet altijd rationeel om met deze specifieke platen te isoleren.

Hoe wanddikte te berekenen

Om het huis warm te houden in de winter en koel in de zomer, is het noodzakelijk dat de omhullende constructies (muren, vloer, plafond / dak) een bepaalde thermische weerstand hebben. Deze waarde verschilt per regio. Het hangt af van de gemiddelde temperatuur en vochtigheid in een bepaald gebied.

Coëfficiënt van thermische geleidbaarheid van eigenschappen en kenmerken van minerale wol (12)

Thermische weerstand van omhullende constructies voor Russische regio's

Om ervoor te zorgen dat de stookkosten niet te groot zijn, moeten bouwmaterialen en hun dikte zo worden gekozen dat hun totale thermische weerstand niet minder is dan aangegeven in de tabel.

Berekening van wanddikte, isolatiedikte, afwerkingslagen

Voor moderne bouw is een situatie typerend wanneer de muur uit meerdere lagen bestaat. Naast de ondersteunende structuur is er isolatie, afwerkingsmaterialen. Elk van de lagen heeft zijn eigen dikte. Hoe de dikte van de isolatie bepalen? De berekening is eenvoudig. Gebaseerd op de formule:

R - thermische weerstand;

p is de laagdikte in meters;

k - warmtegeleidingscoëfficiënt.

Eerst moet u beslissen welke materialen u in de constructie gaat gebruiken. Bovendien moet u precies weten wat voor soort wandmateriaal, isolatie, decoratie, enz. Zal zijn. Elk van hen draagt ​​immers bij aan de thermische isolatie en bij de berekening wordt rekening gehouden met de thermische geleidbaarheid van bouwmaterialen.

Eerst wordt gekeken naar de thermische weerstand van het constructiemateriaal (waaruit de muur, vloer, enz. Zal worden opgebouwd), vervolgens wordt de dikte van de geselecteerde isolatie gekozen "volgens het residuale" principe. U kunt ook rekening houden met de thermische isolatie-eigenschappen van afwerkingsmaterialen, maar meestal zijn ze een "plus" voor de belangrijkste. Dit is hoe een bepaalde voorraad wordt gelegd "voor het geval dat." Met deze reserve bespaar je op verwarming, wat vervolgens een positief effect heeft op het budget.

Een voorbeeld van het berekenen van de dikte van de isolatie

Laten we een voorbeeld nemen. We gaan een muur van bakstenen bouwen - anderhalve baksteen, we zullen het isoleren met minerale wol. Volgens de tabel moet de thermische weerstand van de muren voor de regio minimaal 3,5 zijn. De berekening voor deze situatie wordt hieronder weergegeven.

Coëfficiënt van thermische geleidbaarheid van eigenschappen en kenmerken van minerale wol (13)

Als het budget beperkt is, kunt u 10 cm minerale wol nemen en het ontbrekende wordt bedekt met afwerkingsmaterialen. Ze zullen van binnen en van buiten zijn. Maar als u wilt dat de verwarmingskosten minimaal zijn, is het beter om te beginnen met een "plus" voor de berekende waarde.Dit is uw reserve voor de tijd van de laagste temperaturen, aangezien de normen voor thermische weerstand voor gebouwschil worden berekend op basis van de gemiddelde temperatuur over meerdere jaren, en de winters abnormaal koud zijn

Daarom wordt eenvoudigweg geen rekening gehouden met de thermische geleidbaarheid van bouwmaterialen die voor decoratie worden gebruikt.

Classificatie van piepschuim

Gewoon piepschuim

Thermisch isolatiemateriaal, dat wordt verkregen door polystyreen op te schuimen. Zoals hierboven vermeld, is het volume 98% van de lucht, die is verzegeld in korrels. Dit spreekt niet alleen van zijn uitstekende thermische isolatie-eigenschappen, maar ook van zijn geluidsisolerende eigenschappen.

Het belangrijkste voordeel van het materiaal is het ontbreken van het vermogen om vocht op te nemen. Bovendien rot het niet en wordt het niet biologisch afgebroken. Duurzaam materiaal, lichtgewicht en gebruiksvriendelijk. Het kan op elk bouwmateriaal worden gelijmd.

Geëxpandeerd polystyreen kan gemakkelijk worden verbrand, maar het bevat een stof als een brandvertrager. Dit geeft het schuim het vermogen om zichzelf te doven. Bovendien kan geëxpandeerd polystyreen niet worden gebruikt om gevels te isoleren. Dit komt door de lage dampdoorlatendheid. En om werkzaamheden met schuim onder het dak uit te voeren, moet u goed nadenken over het ventilatiesysteem.

Gebruik afhankelijk van de materiaalsoort

 • PSB-S 15. Markering van schuimplastic suggereert dat het kan worden gebruikt om constructies te isoleren die niet onderhevig zijn aan mechanische spanning. Bijvoorbeeld isolatie van het dak, de ruimte tussen de stroppen en het plafond.
 • PSB-S 25 en 25F. Gemeenschappelijke etikettering van geëxpandeerd polystyreen. Er staat dat elk oppervlak kan worden geïsoleerd. Muren, gevels, plafonds of vloeren, dakbedekking.
 • PSB-S 35 en 50. Dit materiaal kan worden gebruikt om objecten te isoleren die constant onder hoge belasting staan.
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated: 05/22/2023

Views: 6030

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.