Auto importeren kosten (2023)

Auto importeren kostenFMnouri2023-05-23T09:55:59+00:00

Auto importeren kosten (1)

U overweegt een auto te importeren. Wellicht wilt u kosten besparen of bent u op zoek naar een auto die in Nederland lastig te verkrijgen is. Dan is het importeren van een auto uit een ander land de juiste beslissing. Om te ontdekken hoeveel het kost om een auto te importeren, is het van belang om eerst antwoord te geven op de volgende vragen:

 • Staat de auto die u wilt importeren binnen of buiten Europa?
 • Is de auto die u op het oog heeft jonger dan 6 maanden of ouder dan 30 jaar?
 • Heeft de auto meer of minder dan 6.000 kilometer op de teller?

De kosten van het importeren van een auto zijn namelijk grotendeels afhankelijk van deze factoren. Later in dit artikel leest u in hoeverre deze variabelen invloed hebben op het kostenplaatje. Ook krijgt u per onderdeel een globale inschatting van de prijzen die hierbij horen.

Wat kost auto invoeren?


Per land verschillen de kosten voor het importeren van een auto, al zijn over het algemeen de vuistregels hetzelfde. Wilt u direct berekenen wat het kost om een auto te importeren? Neem contact met ons op. Auto-Importeren.nl is de specialist als het gaat om auto’s importeren naar Nederland. Er zijn een aantal redenen om het aanschaffen en invoeren van een auto uit handen te geven aan ons.

Auto-importeren.nl…

1. Garandeert de beste prijs.

U schaft uw auto altijd aan voor de aantrekkelijkste prijs, omdat wij de markt continu analyseren. Zo weet u zeker dat u de best mogelijke deal krijgt.

2. Hanteert een full-transparency beleid.

U krijgt altijd inzicht in de actuele staat, status en prijs van uw auto. Zo importeert u met een gerust gevoel uw droomauto, zonder verrassingen.

3. Verleent onevenaarbare high-end service.

U krijgt een importpartner naast u die met u meedenkt en voor 6 dagen per week voor u klaarstaat. Zo bent u verzekerd van persoonlijk maatwerk en blijft u altijd betrokken bij het proces.

4. Berekent de voordeligste BPM.

U krijgt vrijblijvend de gunstigste BPM-berekening voor uw auto. Zo weet u zeker dat u nooit te veel BPM betaalt.

5. Zorgt voor de snelste RDW keuring.

U krijgt bij ons een versnelde aanvraag bij het RDW. Zo is uw auto in de meeste gevallen binnen één dag geregistreerd en ingevoerd zodat u snel kunt genieten van uw nieuwe auto.

Wilt u een betrouwbare partner die u van A tot Z ondersteunt bij het importeren van uw droomauto? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wilt u zelf meer informatie opdoen? Lees dan de rest van dit artikel.

Dienstverleningskosten

De eerste potentiële kostenpost die u tegenkomt als u een auto wilt importeren zijn dienstverleningskosten van derden. Dit zijn kosten die een derde partij maakt om een auto voor u te zoeken, aan te schaffen en te importeren. Deze betaalt u vaak pas als de zoekopdracht geslaagd is. Al zijn deze kosten optioneel, wordt er wel geadviseerd om een betrouwbare partij in te schakelen die u ondersteunt bij het importeren van een auto. Zo bent u verzekerd van de juiste staat, prijs en afhandeling van uw auto zodat u met een gerust gevoel de weg op kunt.

Auto importeren kosten (2)

Aankoopkosten

De tweede kostenpost waar u rekening mee moet houden is vanzelfsprekend de aankoopprijs. Een auto uit het buitenland importeren brengt vele voordelen met zich mee. Zo is de kans groot dat u flink kunt besparen door een auto te importeren, omdat de autoprijzen in het buitenland een stuk voordeliger zijn dan in Nederland. Zo bespaart u op uw auto waardoor u voor een lagere prijs een jongere en/of luxere variant rijdt.

Als u zelf op zoek gaat naar een buitenlandse auto, houdt dan in gedachten dat u hoogstwaarschijnlijk kunt onderhandelen over de prijs. Laat u dus niet afschrikken door de vraagprijs, want wellicht kunt u hier nog iets aan doen.

Door de aantrekkelijke prijzen en het gemak van importeren kiezen veel autoliefhebbers voor het importeren van een Duitse auto. Maar wat kost een auto importeren uit Duitsland? Dat verschilt per situatie. Later in dit artikel behandelen we de verschillende factoren die hier invloed op hebben. Denk aan de transportkosten, invoerkosten, BPM kosten, RDW kosten en de overige kosten.

Wees u er daarnaast van bewust dat niet iedere autodealer staat te springen om een auto te importeren naar Nederland. Dit komt voornamelijk door het regelwerk wat erbij komt kijken. Dit is mede een goede reden om het importeren van een (Duitse) auto uit handen te geven aan een expert.

Bent u benieuwd waarom Auto-importeren.nl binnen korte tijd is uitgegroeid tot één van Nederlands grootste auto-import platformen? Lees hier ons verhaal.

Transportkosten auto importeren

Als u een nieuwe auto op het oog heeft en deze heeft aangeschaft, moet u deze vervoeren naar Nederland. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo kunt u de auto zelf ophalen door middel van een tijdelijk kenteken, een trailer huren of een professioneel transportbedrijf inschakelen. Wist u dat Auto-importeren.nl een unieke service heeft waarmee u mee kunt rijden met één van onze chauffeurs? Wij bieden deze dienst als enige in Nederland aan. Zo hoeft u zelf niets te regelen voor het transporteren van uw auto, maar blijft u altijd bij het proces betrokken. Prijzen voor verzekerd transport zijn afhankelijk van het tijdsbestek waarbinnen de auto moet worden opgehaald en de afstand. Klik hier om onze transportdiensten te bekijken.

Auto importeren kosten (3)

Tijdelijk kenteken

Als u de invoerkosten van een auto uit Duitsland of een ander Europees land wilt berekenen, dient u ook rekening te houden met het verkrijgen van een tijdelijk kenteken. Dit heeft u nodig om uw auto verzekerd vanuit het land van oorsprong naar Nederland te rijden. Als voorbeeld nemen we in dit geval het aanvragen van een tijdelijk Duits kenteken. Houdt echter in gedachten dat dit voor nagenoeg elk Europees land hetzelfde is, maar enkel de namen van de documenten en instanties per land verschillen.

Om een tijdelijk Duits kenteken aan te vragen, heeft u het volgende papierwerk nodig

 • Deel 1 van uw Duitse autopapieren: Zulassungsbescheinigung teil 1 (fahrzeugschein)
 • Deel 2 van uw Duitse autopapieren: Zulassungsbescheinigung teil 2 (fahrzeugbrief)
 • De Certificate of Conformity, ofwel een Certificaat van Overeenstemming (CVO), dit is het officiële fabrieks document van de auto (Übereinstimmungsbescheinigung)
 • De koopovereenkomst (Kfz-Kaufvertrag) van u en de verkoper
 • De Duitse keuringspapieren (TUV) van het voertuig
 • Kopie van uw legitimatiebewijs (ID of paspoort)
 • BSN nummer, persoonsgegevens en factuuradres
 • Optioneel indien u dit door een derde partij laat regelen: afleveradres van de tijdelijke kentekens en ophaaldag van uw importauto

Auto importeren kosten (4)

Hiermee kunt u het Zollkennzeichen bij aanvragen. Dit is een tijdelijk geel kenteken dat 5 dagen geldig is. Maar let op! Al wordt het soms door de vingers gezien, mag u officieel niet met een tijdelijk Duits kenteken in Nederland rijden. Dit kenteken voldoet namelijk niet aan de Europese eisen. Dit komt doordat het kenteken te verkrijgen is zonder persoonsgegevens of vaststelling van de auto. Het kenteken wordt enkel in Duitsland officieel erkend. In Nederland zijn er al meerdere boetes uitgedeeld. Wees u bewust van de risico’s.

Wilt u met een gerust hart uw auto importeren? Geef het importeren van uw auto dan uit handen aan een gespecialiseerde partij. Zo voorkomt u mogelijke boetes en complicaties.

Wilt u het importproces zelfstandig voortzetten? Zorg er dan voor dat u ook een HauptUntersuchung heeft. Dit is de Duitse variant van de APK. Als u een auto met een geldige HauptUntersuchung aanschaft, wordt deze keuring namelijk tijdens het importeren door het RDW overgezet naar een Nederlandse APK.

Het regelen van een tijdelijk kenteken kost vaak flink wat tijd. Wilt u dit complexe proces liever uit handen geven aan een betrouwbare partij? Neem dan contact op met Auto-importeren.nl. Wij helpen u graag verder met het regelen van uw tijdelijk kenteken, zodat u zorgeloos uw auto importeert naar Nederland.

De geschatte kosten voor het zelf regelen van een tijdelijk kenteken bedragen tussen de €200 en €250.

Auto importeren kosten (5)

Trailer Transport

Wilt u liever geen tijdelijk kenteken aanvragen? Dan kunt u er ook voor kiezen om uw auto te vervoeren met een trailer. Dit scheelt veel papierwerk. Wel moet u rekening houden met de kosten voor de huur van de trailer en heeft u het juiste rijbewijs nodig om deze te besturen. In onze ervaring is het vaak een stuk aantrekkelijker om voor verzekerd transport te gaan. Zo geeft u alle zorgen uit handen, heeft u nergens omkijken naar en kunt u sneller genieten van uw nieuwe auto.

Kiest u voor het transporteren van uw auto met een trailer? Houdt dan rekening met een prijs vanaf ongeveer €500,- exclusief 21% BTW en brandstofkosten.

Auto importeren kosten (6)

Invoerkosten auto importeren binnen Europa

U heeft uw auto gevonden en aangeschaft. Nu is het tijd om de invoerkosten te bekijken. Dit zijn de kosten die u betaalt om de auto in Nederland te registreren. Ook hier behandelen we een voorbeeld van de invoerkosten van een auto uit Duitsland, al zijn de regels binnen Europese landen grotendeels hetzelfde.

Auto importeren BPM kosten

Bij elke auto die u importeert, wordt er BPM berekend. Dit is de belasting die geheven wordt over personenauto’s en motorrijvoertuigen. Er zijn verschillende factoren die meespelen in de kosten van uw BPM, maar het draait voornamelijk om de CO2-uitstoot. Ook kunt u de BPM over verschillende assen berekenen. Bijvoorbeeld over de leeftijd, marktwaarde of taxatiewaarde van uw auto. Tijdens het berekenen van de BPM maken veel autoliefhebbers en bedrijven fouten. Daarom wordt vaak aangeraden om het berekenen van BPM voor het importeren van een auto uit handen te geven aan een gespecialiseerde partij.

BPM kosten berekenen?

Het berekenen van de BPM is vaak een complex proces waarbij u dure fouten kunt maken. Als u dit wilt voorkomen, kunt u vrijblijvend contact opnemen met Auto-importeren.nl. Zo weet u zeker dat u niets over het hoofd ziet en niet te veel betaalt. Klik hier en neem contact op met één van onze BPM-specialisten.

RDW keuringskosten importeren auto

Ook dient u uw auto in te voeren bij het RDW, zodat deze gekeurd kan worden. U kunt online een keuringsafspraak maken. Ook kunt u ervoor kiezen om op werkdagen tussen 08:00 en 12:00 zonder afspraak het RDW te bezoeken. Zorg ervoor dat u alle benodigde papieren meeneemt. In het geval van het importeren van een Duitse auto zijn dit:

 • Originele autopapieren
 • Legitimatiebewijs
 • Duitse APK-papieren TUV
 • CVO

Als uw auto nog over een geldige Duitse APK met aanwezige TUV beschikt, zoals eerder benoemd, zet het RDW deze vrijblijvend voor u over.

De RDW keuring kost €139,05. Dit is exclusief €39,50 voor de productie van nieuwe kentekenplaten.

Auto importeren kosten (7)

BTW kosten auto importeren binnen Europa

Als u een auto binnen de Europese Unie importeert, is de BTW die geheven is over het voertuig vaak al voldaan. Hierdoor hoeft u geen rekening te houden met de BTW. Echter is er soms een uitzondering. Als uw auto jonger is dan 6 maanden of er minder dan 6.000 kilometer mee gereden is, ziet de Belastingdienst uw auto als nieuw. Dat betekent dat u in Nederland de BTW nogmaals moet voldoen. Ook als u deze in het land van herkomst al heeft betaald.

Ook goed om te weten is het verschil tussen een BTW-auto en een marge-auto. Met een BTW-auto is altijd zakelijk gereden. Een marge-auto is (meerdere malen) van een particulier geweest. Bij een BTW-auto bent u verplicht om BTW te betalen over de aanschafprijs. Bij een marge auto hoeft dat niet.

Wilt u een auto importeren en deze zakelijk afschrijven? Dan kunt u rekening houden met de prijs exclusief BTW. Deze geeft u dan als auto import op bij de Belastingdienst. Dit wordt intracommunautaire verwerving genoemd. In het buitenland koopt u dan de auto voor 0% BTW en betaalt in Nederland 21% BTW aan de Belastingdienst zodat u deze in Nederland zakelijk kunt aftrekken. U heeft uw uittreksel van de Kamer van Koophandel, BTW nummer en verklaring belastingplicht nodig om de door uw geïmporteerde auto zakelijk af te schrijven.

Wat kost auto importeren buiten Europa?

We hebben nu de kosten voor een auto importeren binnen Europa behandeld. Maar wat als u een auto buiten Europa wilt importeren? Bijvoorbeeld een bolide uit Amerika? Dan gelden er andere regels.

Transport

Als een auto uit bijvoorbeeld Duitsland importeert, kunt u deze zelf terugrijden. Intercontinentaal wordt dit een lastiger verhaal. Als u een auto uit bijvoorbeeld Noord-Amerika wilt importeren, dient deze verscheept te worden. De factoren die de prijs hiervan bepalen zijn onder andere:

 • Het gewicht van uw auto
 • De afstand van de auto
 • De staat van uw auto
 • Brandstofprijzen
 • Vervoerswijze

Het verschepen van een auto buiten Europa is een hoop regelwerk. Dat komt omdat er geschakeld dient te worden met de douane van het land van herkomst en de douane in Nederland. Wij raden aan om dit niet alleen te doen omdat er veel dingen mis kunnen gaan. Schakel daarom, als u overweegt om een auto buiten de EU te importeren, een betrouwbare partij zoals Auto-importeren.nl in.

De kosten van het verschepen van een auto bedragen meestal tussen de €700 en €1.750. Dit is echter een schatting en sterk afhankelijk van bovenstaande factoren.

Invoerrechten kosten auto importeren buiten EU

Als u een auto buiten de Europese Unie naar Nederland wilt exporteren, moet u invoerrechten betalen. Is uw auto jonger dan 30 jaar? Dan bedragen deze invoerrechten 10% over de gehele aankoopwaarde en transportkosten. Is uw auto ouder dan 30 jaar? Dan betaalt u geen invoerrechten, maar 6% BTW over de aankoopprijs.

BTW buiten Europa

De BTW-regeling van het importeren van een auto buiten de Europese Unie werkt anders dan binnen de EU. Dit is een kostenpost die veel autoliefhebbers over het hoofd zien. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen auto’s ouder en jonger dan 30 jaar.

Voor een auto jonger dan 30 jaar betaalt u 10% invoerrechten over de aankoopprijs en transportkosten en 21% BTW over de aankoopprijs, transportkosten en invoerrechten.

Voor een auto ouder dan 30 jaar betaalt u geen invoerrechten en slechts 9% BTW over de aankoopprijs en transportkosten. Houd er rekening mee dat het lagere BTW-tarief afhankelijk is van een aantal factoren. Weet u niet zeker of uw oldtimer voldoet aan deze eisen? Neem dan contact met ons op.

Voor het gemak hebben wij beide scenario’s voor u uitgewerkt in een voorbeeldsom. We gaan hier uit van het importeren van een auto uit Amerika.

Voorbeeldsom 1: Auto jonger dan 30 jaar uit Amerika importeren

Aankoopprijs: €30.000,-

Transportkosten: €1.250,-
Invoerrechten: 10% van €31.250,- = €3.125,-
BTW: 21% van €34.375,- = €7.218,75

Berekening:

 • Aankoopprijs: €30.000.-
 • Transportkosten: €1.250,-
 • Invoerrechten over aankoopprijs en transportkosten: €3.125,-
 • BTW over aankoopprijs, transportkosten en invoerrechten: €7.218,75
 • Totaalbedrag: €41.593,75

Houd rekening met het feit dat dit bedrag exclusief BPM is.

Voorbeeldsom 2: Auto ouder dan 30 jaar uit Amerika importeren

Aankoopprijs: €20.000,-

Transportkosten: €1.000,-
Invoerrechten: Niet van toepassing
BTW: 9% van €21.000,- = €1.890,-

Berekening:

 • Aankoopprijs: €20.000,-
 • Transportkosten: €1.000,-
 • BTW over aankoopprijs en transportkosten: €1.890,-
 • Totaalbedrag: €22.890,-

Voor auto's ouder dan 30 jaar hoeft u geen BPM te betalen.

Kosten auto importeren berekenen?

Zoals u heeft gelezen, verschillen de kosten van een auto importeren per situatie. Zo is het totale kostenplaatje afhankelijk van diverse factoren. Wilt u zeker weten dat u geen misstap maakt tijdens het berekenen van de kosten voor het importeren van een auto? Neem dan contact op met Auto-importeren.nl voor een vrijblijvende offerte.

Auto importeren kosten (8)

Zorgeloos een auto importeren?

Met Auto-importeren.nl importeert u zorgeloos uw droomauto voor de juiste prijs, zonder dat u iets hoeft te doen. Met ons wordt het importeren van een auto een aangenaam avontuur in plaats van een complex proces.

Onze expertise, unieke inkoopstrategie en high-end service hebben ervoor gezorgd dat Auto-importeren.nl binnen korte tijd is uitgegroeid tot één van de grootste auto import platformen van Nederland.

Auto importeren kosten (9)

Waarom kiezen voor Auto-importeren.nl?

15+ jaar ervaring

Voordeligste BPM garantie

6 dagen per week bereikbaar

Beste klantenservice van Nederland

5.000+ auto’s succesvol geïmporteerd

Gehele import-proces van A tot Z verzorgd

Verzekerd van de beste prijs door onze unieke inkoopstrategie

Volledige transparantie over de staat, status en prijs van uw auto

Wilt u vrijblijvend advies over het importeren van een auto naar Nederland? Neem dan contact op met één van onze import experts.

Titel

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated: 02/11/2023

Views: 6010

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.